Elazığ’da Baskil’in Çiğdemli Köyü’nde Ceviz Hasadı Başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elazığ'da Baskil’in Çiğdemli Köyü’nde Ceviz Hasadı BaşladıBaskil’in Çiğdemli Köyü’nde 150 dönüm alanda ekilen cevizlerin hasatı il protokolünün katılımı ile gerçekleştirildi.

Baskil İlçesi’ne bağlı Çiğdemli Köyü’nde 150 dönüme dikilen cevizlerin hasadı başladı.

Ceviz hasasında Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Baskil Kaymakamı Ömer Tuğrul Kundakçı, Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat, kamu kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Ceviz Bahçesi Sahibi Zafer Yüzgeç, 200 dekarlık alanın 150 dönümünde ceviz, 50 dönümünde ise badem yetiştirdiklerini, bölgede kayısı alternatif ürün olarak cevizi tercih ettiklerini söyledi.

YÜZGEÇ: YILLAR İÇERİSİNDE KARLILIĞIN DAHA İYİ OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNEREKTEN DİKTİK
Ceviz Bahçesi Sahibi Zafer Yüzgeç, “ bu işletme yaklaşık iki yüz dekar büyüklüğünde elli dekar badem, yüz elli dekar ceviz. Bu bölgenin genelde kayısıya yönelimi daha fazla. Fakat kayısı ile ilgili yıllar içerisinde bir takım sorunlar yaşayabiliyoruz. Kayısı bazı seneler tutmayabiliyor soğuktan etkilenebiliyor. Bazı senelerde fiyat ile ilgili sıkıntılar olabiliyor onun için biz evvelden beri kayısı ile de ilgili girişimimiz vardı. Ceviz ve bademi de bu şekilde daha iyi bir alternatif olabileceğini ve yıllar içerisinde Karlılığın daha iyi olabileceğini düşünerekten diktik. Çok şükür hem cevizde hem de bademde iki yıldır ürün alabiliyoruz” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç da, geçen yıl 3 bin ton ceviz üretimi yapıldığını bunun maddi karşılığının ise 105 Milyon lira olduğunu ifade etti.

KILIÇ: İL MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK BİZ ÖNERECEĞİZ ÇİFTÇİLERİMİZE
Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, “ Biz ilimizde badem, ceviz gibi ürünlerin alanını genişletmek zorundayız. Bu alanlardan elde edeceğimiz gelirleri daha da arttırmak zorundayız. Geçmiş bir önceki yılın verilerine baktığımızda geçen yıl itibariyle ilimizde üretilen ceviz miktarı yaklaşık üç bin ton, iki bin dokuz yüz ton civarında. Bu rakamın o günkü parasal değeri olarak ilimize getirdiği katkı yüz beş milyon TL bu ciddi bir rakam. Bu rakamın arttırılarak devam ettirilmesi gerekir ve bu anlamda da hem alandan elde edilen verim bakımından bizim ceviz miktarımızı arttırmamız gerekir ki ağaçlarımız anlamında verimi yüksek veya verimi yüksek türler bu bölge için il müdürlüğü olarak biz önereceğiz çiftçilerimize” sözlerine yer verdi. (Sıtkı Taşel)

Elazığ’da Baskil’in Çiğdemli Köyü’nde Ceviz Hasadı Başladı