Halil İbrahim Yılmaz: Tarım teknolojileriyle, bilimle; tarım ve toprağı buluşturamazsak büyük bir felaket bizi bekliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halil İbrahim Yılmaz: Tarım teknolojileriyle, bilimle; tarım ve toprağı buluşturamazsak büyük bir felaket bizi bekliyorAnkara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, dünya nüfusu ile birlikte gıda ihtiyacının da arttığını belirterek, buna karşılık verimli tarım arazileri ve üretimin azaldığını söyledi. Yılmaz, “Tarım teknolojileriyle, bilimle; tarım ve toprağı buluşturamazsak büyük bir felaket bizi bekliyor” dedi.
 
 
Ankara Ticaret Odası’nın Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ankara Genç Girişimciler Kurulu organizasyonunda gerçekleştirdiği “Afet Sonrası Tarımsal Sürdürülebilirliğe Akıllı Tarım Teknolojilerinin Olası Katkıları Kamu Start-Up Buluşması” ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok ve TOBB Ankara Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Hakan Tarhan’ın katılımıyla yapıldı.
 
 
ATO Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantının açılışında konuşan ATO Başkan Yardımcısı Yılmaz, 2050 yılında dünya nüfusunun 9,7 milyar, Türkiye nüfusunun ise 100 milyon kişi olmasının öngörüldüğünü belirterek, gıda ve besin ihtiyacının yüzde 70 dolayında artacağının tahmin edildiğini belirtti. Nüfus artışına karşılık verimli tarım arazileri ve üretimin azaldığını kaydeden Yılmaz, “Tarım teknolojileriyle, bilimle; tarım ve toprağı buluşturamazsak büyük bir felaket bizi bekliyor. Gelişmeye direndiğimiz müddetçe açlık bizi bekliyor. Tarım ve teknolojiyle barışık yaşayacağız.” dedi.
 
-TARIMIN ÖNEMİNİ TOPLUMUN HER KESİMİNE ANLATMALIYIZ-
 
Tarımın öneminin toplumun her kesimine iyi anlatılması gerektiğini kaydeden Yılmaz, gelecek nesilleri etkileyecek bu konuyu tüm sektörlerin sahiplenmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, iklim değişikliği, çevre ve sürdürülebilirlik konularında gençler arasında da hassasiyet geliştiğini ifade ederek, genç neslin bu konuda duyarlı olduğuna dikkat çekti.
Tarım alanının kültür ve sanat ile buluşturulduğunda güçleneceğini ifade eden Yılmaz, ATO üyesi yapım şirketleri aracılığıyla tarımı konu alan çizgi filmlerin çekilerek çocuklarda farkındalık oluşturulabileceğini söyledi.
 
-TARIM VE GIDA YOKSA DÜNYANIN EN BÜYÜK EKONOMİSİ DE OLSANIZ ANLAMI KALMIYOR –
 
Ülkeler açısından tarımın önemine dikkat çeken Yılmaz, konuşmasında Katar örneğini verdi. Katar’ın teknoloji alanında gelişmiş ülkelerden biri olmasına rağmen geçmiş yıllarda Suudi Arabistan tarafından uygulanan gıda ambargosu nedeniyle sıkıntı yaşadığını hatırlatan Yılmaz, “Dünyanın en büyük ekonomisi olsanız bile tarımla ilgili gıda ile ilgili bir altyapınız yoksa bir anlamı yok” diye konuştu.
 
-PLANLAMA ÖNEMLİ-
 
Tarımda ürünlerin ekiminde merkezi bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden ATO Başkan Yardımcısı Yılmaz, Ankara’da da tarım arazilerinin verimsiz kullanıldığına dikkat çekti. Yılmaz, “Örneğin aspirde, soğanda Türkiye’nin yıldızı olması, en büyük üretimi yapması gereken bir kentiz ancak yılın en çok kazandıran ürünü ne ise onu ekiyoruz. Bu konuda bir planlama sorunumuz var.” dedi.
 
Hollanda ve İsrail’in tarım uygulamalarından örnekler veren Yılmaz, bu ülkelerin yüzölçümlerinin küçük olmasına rağmen teknolojinin iyi kullanımıyla tarımsal üretimdeki verimliklerine dikkat çekti. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Halil İbrahim Yılmaz: Tarım teknolojileriyle, bilimle; tarım ve toprağı buluşturamazsak büyük bir felaket bizi bekliyor